Recept | Chicken tikka masala

chicken tikka masala mixedmoodboard

Vandaag deel ik een favoriet met jullie, namelijk een makkelijke Indiase chicken tikka masala zónder pakjes en zakjes. Dit is het gerecht wat ik eigenlijk altijd bestel wanneer ik eet bij een Indiër. Het gerecht is niet té spicy, heerlijk met bijvoorbeeld garlic naan of rijst en zeer smaakvol. Ook kan je zelf een beetje spelen met dit recept door wat toe te voegen of juist weg te laten. Mocht je deze tikka masala willen maken en houdt je echt niet van pikant eten, laat dan de chili poeder weg en voeg wat extra smoked paprika toe! De meeste van de kruiden zijn prima te vinden in de supermarkt. Ik heb ook wat opties bij de ingrediëntenlijst gezet welke je kan gebruiken als vervangers.

Ingrediënten voor 4 personen

Eerste stap: kip in yoghurt marinade (25 minuten, 220 graden)

  • 800 Gram kipfilet in kleine stukjes gesneden (wij vinden kippendijfilet erg lekker)
  • 150 Gram griekse yoghurt
  • 4 Tenen knoflook
  • Klein stuk geraspte gember
  • 1 Theelepel smoked paprika powder
  • 1/2 Theelepel zout
  • 1/2 Theelepel kurkuma
  • 1/2 Theelepel garam masala
  • 1 Theelepel mosterdolie (arachideolie kan ook)
  • 1/4 Theelepel chili powder (indien je geen pikant eten wilt, voeg dan extra smoked paprika powder toe)

Cashew boter 

  • 50 Gram geroosterde cashewnoten
  • 50 Ml volle melk

De masala saus

  • 1 Theelepel komijnzaad
  • 4 Laurierblaadjes
  • 4 Kardemoms
  • 1 Kaneelstokje
  • 4 Kruidnagels
  • 2 Middelgrote uien, fijngehakt
  • 3 Grote tenen knoflook
  • Klein stuk geraspte gember
  • 5 Tomaten in kleine stukjes
  • 4 Theelepels tomatenpurée
  • 1 Flinke bos koriander, ook de steeltjes gebruiken.
  • 1 Middelgrote uit in grove stukken
  • 1 Groene paprika in grove stukken
  • 1 Theelepel koriander poeder
  • 1 Theelepel smoked paprika poeder
  • 1 Theelepel garam masala
  • 1/2 Theelepel kurkuma
  • 1/4 Theelepel chili powder (optioneel)
  • 15ml Yoghurt

mixed moodboard chicken tikka masala kruiden

Bereidingswijze

Kip marineren

Snijd de kipfilet in kleine stukjes. Gebruik een bak welke afgesloten kan worden. Voeg de yoghurt, uitgeperste knoflookteentjes, gember, arachideolie en alle kruiden samen en roer dit goed door. Vervolgens kan je de kipstukjes toevoegen en goed doorroeren zodat alle kip bedekt is met de saus. Doe de deksel erop en laat dit minstens twee uur in de koelkast staan. Hoe langer hoe beter, wij maken dit vaak al de avond van te voren. Zodra het klaar is de oven voorverwarmen op 220 graden en de kip in zo’n 25 minuten afbakken op een bakplaat of in een grote ovenschaal. Mocht de kip er na 25 minuten nog wat bleek uitzien, dan kan je natuurlijk wat langer afbakken. Wij vinden een klein bruin korstje altijd erg lekker. Ook helpt het omkeren van de kip nog wel eens.

Cashew boter

De cashew boter kan je maken wanneer je ook de kip gaat marineren. Dit laat je dan net zo lang afgedekt in de koelkast staan als de kipmarinade. Voeg de geroosterde cashew nootjes toe aan de melk en laat dit weken. Nadat dit lang genoeg heeft gemarineerd pureer je het in een keukenmachine tot een fijne pasta.

De masala saus

Snijdt twee uien klein en fruit deze in een pan op medium tot hoge hitte. Voeg direct het komijnzaad, laurier, kardemom, kaneelstokje en kruidnagels toe. Bak dit tot de ui mooi goudbruin is, dit kan behoorlijk lang duren, maar het is erg belangrijk dat de ui goudbruin wordt! Zodra de ui klaar is voeg je de 3 geperste knoflooktenen, geraspte gember en chili poeder (optioneel) toe. Dit bak je 1 minuut mee. Doe daarna de klein gesneden tomaten erbij en zet een deksel op de pan. Hitte nu op medium/laag en laat dit 15 minuten pruttelen. Na deze tijd voeg je de tomatenpuree en de gehakte koriander steeltjes toe. Laat dit vervolgens weer 10 minuten pruttelen. Vervolgens voeg je de koriander blaadjes en koriander poeder, smoked paprika powder, garam masala en kurkuma toe.

mixed moodboard chicken tikka masala recept

Het samenvoegen

Voor het samenvoegen is het makkelijk om in ieder geval het kaneelstokje en de laurierblaadjes uit de masala saus te halen, mocht je ze nog kunnen terugvinden. Doe vervolgens de kip uit de oven bij de saus. Ook voeg je nu rauwe grofgesneden uit en de paprika toe. Laat dit 5 minuten pruttelen. Voeg vervolgens 15ml yoghurt en de cashewnoten pasta toe. Roer dit goed door. Serveer met vers gesneden koriander blad. Eet smakelijk!

Heerlijk met

Allerlei soorten raita, onze favoriet is knoflook raita. Daarnaast uiteraard naanbrood, zowel plain als garlic maar ook rijst is lekker bij dit recept. Een recept voor het zelf maken van naanbrood zónder dat je een tandoor oven nodig hebt komt snel online. Mocht je rijst bij dit recept willen eten, dan past basmatirijst er erg goed bij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *