10x Waarom wonen in een dorp fijn is

mixed moodboard wonen in een dorp

In mei 2016 hebben wij ons monumentale stads-appartement verruild voor een prachtig huis in een dorp. Hoewel ik zelf niet ben opgegroeid in de stad, vond ik de twee jaar in het centrum van Utrecht wel een hele leuke ervaring. Maar niet leuk genoeg om er te blijven, gelukkig dacht mijn vriend er net zo over. Mocht je overwegen om een huis in Amsterdam/Utrecht/andere stad te kopen is dit artikel wellicht een eye-opener waarom een dorp ook heel leuk kan zijn! Hieronder deel ik met jullie de tien redenen waarom wij -onder andere- hebben gekozen om naar een dorp te verhuizen. Lezen jullie mee?

#1 Geluidsoverlast

In de stad hadden wij regelmatig last van geluidsoverlast. We zaten dan ook wel echt prime time in het centrum van Utrecht, wat betekende dat in de vroege uurtjes op zater- en zondagen behoorlijk wat dronken mensen door onze straat heen fietsten. Dit lukte de meeste helaas niet op een stille manier: heel wat nachten heb ik rechtop in mijn bed gezeten en geluisterd naar ruzies, gelach en de meest uiteenlopende gesprekken. Een ervaring zeker, maar de rust die wij nu in het dorp hebben stel ik zeer op prijs. Het enige geluid wat we nu horen zijn de auto’s die door onze straat rijden en zo nu en dan wat kinderen die buiten spelen. Bijkomend voordeel is dat ons huis vrijstaand is, wat betekend dat we eindelijk onze muziek ook eens een tandje harder mogen zetten (we hielden uiteraard altijd veel rekening met onze medebewoners in het appartementen complex) en verder ook geen last hebben van onze directe buren. Heerlijk!

#2 Parkeren

Als ik nu van mijn werk terugkom kan ik mijn auto direct voor onze deur zetten, hoe fijn is dat! Ik hoef niet te zoeken, onze auto staat er veilig en daarnaast hoef ik ook niet ver te lopen. Middenin Utrecht was het altijd best lastig met parkeren, onze auto stond sowieso ver weg. Daarnaast heeft mijn vriend een hele grote sleutel kras op zijn auto gekregen (arme jongen had de auto net een week!). Tevens ben ik getuige geweest hoe onze spiegel eraf werd gereden terwijl de auto geparkeerd stond. Om dan nog maar te zwijgen over de overige krassen, deuken en het feit dat er ook is ingebroken in de auto. Hier in het dorp zijn al die zorgen weg. Bovendien heb ik nu ook mijn eigen auto voor de deur, want in de stad konden wij maar 1 parkeervergunning krijgen en stond mijn auto altijd bij mijn moeder.

#3 Boodschappen

Toen we nog in de stad woonden “moesten” we altijd naar dezelfde supermarkt. Klein, weinig keus maar wel dichtbij, wat dan weer handig was omdat we op drie hoog woonden en sowieso niet teveel boodschappen tegelijk mee konden nemen (al die trappen!). En de auto kon niet voor de deur geparkeerd worden. We kwamen eigenlijk elke dag wel in de supermarkt, kochten per dag onze boodschappen. In het dorp kunnen we veel meer tegelijkertijd meenemen en dus doen we nu ongeveer twee keer per week boodschappen waarbij we veel in één keer halen. De auto parkeren we voor de deur wat het nog makkelijker maakt. De fiets pakken we overigens het meest van de tijd, we hebben een grote mand voorop waar alles in kan. En dat vind ik nou echt heel erg fijn.

#4 Burencontact

In ons appartementen complex hadden we relatief weinig contact met onze buren. Sommige buren zagen we nooit, behalve op vergaderingen van de vereniging van eigenaren. Iedereen was erg op zichzelf en sommige van onze buren kennen we niet, vanwege het feit dat er veel verhuizingen zijn. We vertelden ze ook nooit wanneer we op vakantie gingen want waarom zou je dat nou doen tegen vreemden? Hier in het dorp is het heel anders: toen we nog aan het klussen en verhuizen waren kwamen onze buren zichzelf al voorstellen, zo leuk! Daarnaast helpen we elkaar met bijvoorbeeld het grofvuil en wisselen we gereedschap en andere handigheden uit. De spelende kinderen in de straat vind ik ook een waardevolle toevoeging.

#5 Meer waar voor je geld (ruimte)

Wij prijzen onszelf gelukkig met een prachtig -vrijstaand- huis, wat we voor een hele goede prijs hebben kunnen kopen. We hebben behoorlijk wat vierkante meters, veel meer dan onze oorspronkelijke 59m2 in de stad. Veel opbergruimte, een tuin, heerlijk! Voor het geld waar wij ons vrijstaande huis hebben gekocht in een heel leuk dorp kan je in de stad ook best een leuk appartement(!) kopen. Just sayin’. Daarnaast hoeven we nu nooit meer na te denken na een aankoop of we er überhaupt wel ruimte voor hebben. We kunnen flink inslaan met boodschappen en hebben dan ook een grote voorraad. Mijn vriend brouwt zijn eigen bier en heeft hier voldoende ruimte voor in de schuur (er komt een hoop equipment bij kijken). Nadenken over de ruimte hoeven we niet meer.

#6 Fietsen

Ik ben sowieso de drukte niet echt gewend in de stad en ben er ook nooit gewend aan geraakt. Utrecht blijkt zelfs de drukste fietspaden van Nederland te hebben. Fietsen vond ik altijd maar een gevaarlijke bezigheid, waarbij je altijd moest uitkijken voor voetgangers die onverwachts je fietspad opkomen en uiteraard voor je mede-fietsers, die het ook nooit zo nauw met de regels namen. Bovendien moest de stadsfiets erg goed op slot (dieven) en kon je hem niet overal parkeren (wordt hij meegenomen door de gemeente). Hier in het dorp is het allemaal een stuk gemakkelijker. Ik ben niet meer bang om aangefietst te worden door anderen, voetgangers blijven netjes op hun voetpad en ik heb al enkele malen mijn fiets los kunnen laten staan (niet mijn standaard overigens, sleutel vergeten. Maar hooray, het kan!). Sowieso is fietsen door de natuur (wij hebben het bos op loopafstand) een stuk leuker dan door de stad!

#7 De drukte opzoeken en terugkeren naar de rust

Ons dorp heeft een treinstation wat ons heel erg snel naar Utrecht brengt. Je kan ook met de bus naar Amersfoort, wat ook een leuke stad blijkt te zijn. Ga je lekker een dagje winkelen, hapje eten en keer je ‘s avonds gewoon weer naar huis. Duurt wel iets langer, maar dan kom je wel thuis in een oase van rust. Ik ben wel erg blij dat ons dorp dan ook een station heeft, het openbaar vervoer is sowieso erg makkelijk. Geen zin in de trein of bus? Het is ook een idee om je auto te parkeren bij een P+R. In Utrecht parkeren wij bij de uithof, waar je voor 5 euro voor 2 personen kan parkeren én met de bus de stad in wordt gebracht. Heel erg fijn en goedkoop!

#8 Sport

Hier in het dorp ben ik weer begonnen met paardrijden (ik reed hiervoor al van mijn 5e tot mijn 18e paard, heb zelfs een eigen paard gehad). Het is zo ontzettend leuk! Ik heb mijn vaste dag, er rijden dezelfde mensen in mijn groep waarmee ik aan het eind van de les altijd een drankje drink in de kantine, wat erg gezellig is. Daarnaast hebben ze allemaal een soortgelijk leven als dat van ons: een baan, huis in het dorp, sommige met kinderen. Er is in ieder geval voldoende om over te praten. Ik krijg ook regelmatig tips waar je moet zijn (winkeltjes, tandartsen, waar koop je openhaard hout etc!).

#9 Tuinieren

Ons appartement in het centrum van de stad had een heel erg leuk dakterras. Precies groot genoeg voor een zitje en een plant. We hingen zo nu en dan wel eens planten op aan de muur maar die hielden het nooit langer vol dan een maand (want; vol in de zon en regelmatig 5 dagen van huis door het vliegen). Planten in potten zijn sowieso moeizaam als je veel weg bent zoals wij. Het dakterras is inmiddels ingeruild voor een grote tuin en dat vinden we allebei heerlijk. Ja, het is zeker veel onderhoud maar ontzettend leuk om te doen! We maken ontzettend veel gebruik van onze tuin en zijn er dan ook heel vaak in de vinden. Ons hondje kan er heerlijk rondwandelen en het verzorgen van de plantjes is ook heel erg leuk om te doen. Heerlijk ontspannen. Vroeger vond ik een tuincentrum trouwens helemaal niet leuk om te bezoeken, inmiddels weet ik wel beter! Plantjes shoppen is bijna net zo leuk als kleding!

#10 Op vakantie gaan in je eigen tuin

Wij zijn beiden erg gek op reizen. Inmiddels hebben we al vele landen mogen aantikken, ook mede dankzij onze baan in de luchtvaart. We zijn meerdere malen per week op pad en tijdens onze ‘echte’ vakantie gaan we er ook vaak vandoor. Zie bijvoorbeeld onze rondreis door West-Amerika. Onze honger naar het reizen zal nooit helemaal verdwijnen, maar het hebben van een mooi, rustig huis in een fijn dorp zorgt ervoor dat we net zo lief thuis blijven in een vakantie. Hoe je dan zo’n thuisvakantie het best kan besteden? Chillen op onze loungeset in de tuin, met een glaasje wijn genieten bij onze houtkachel. Of door heerlijke gerechten te bereiden en op te eten aan de houten tuintafel, die we met veel liefde hebben opgeknapt. Op ons grasveld kunnen we zonnen en als we onze ogen sluiten horen we alleen de vogeltjes fluiten. Ik zeg: ultiem ontspannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *