Verzorging van de Pilea Peperomioides (pannenkoekplant)

pilea peperomioides

Wie kent hem niet: de Pilea Peperomioides of eigenlijk beter bekend als de pannenkoekplant. In het Engels wordt hij ook wel de “chinese money plant” genoemd. De plant is afkomstig uit China en heeft prachtige groene ronde blaadjes, waar hij dan ook zijn naam aan dankt. Op dit moment is hij super hip en heeft zelfs zijn eigen instagram hashtag (#pannenkoekplant). Ik kocht twee stekjes via marktplaats, want maanden geleden kon je ze nog niet zo makkelijk in de tuincentra vinden. Inmiddels kan je ze eigenlijk overal wel kopen, ik zie ze bijvoorbeeld regelmatig bij de Intratuin. Je kan natuurlijk ook net als ik marktplaats afzoeken, er worden nog steeds veel stekjes aangeboden. Stiekem vind ik dat eigenlijk veel leuker dan het kopen in een tuincentrum. Het voordeel van stekjes vind ik dat je ze zelf kan laten groeien, die van mij zijn al heel groot geworden en hebben zelfs al baby’s geproduceerd. Na flink wat maanden met mijn Pilea’s heb ik behoorlijk wat informatie verzameld die ik graag met jullie wil delen.

pilea peperomioides pannenkoekplant

Afkomst

Zijn Engelse naam verraadt het al: de pannenkoekplant is afkomstig uit China. In 1946 nam de Noorse missionaris Agnar Espegren de plant mee vanuit China naar Noorwegen. Hij gaf stekjes van de plant aan vrienden en inmiddels is de pannenkoekplant een bekende vensterbank-plant in Noorwegen. En niet alleen in Noorwegen is de plant ongekend succesvol, hij veroverd dankzij instagram inmiddels ook de rest van de wereld.

De pot en grond

De plant wordt ongeveer zo’n 30 tot 40 centimeter hoog en heeft wel wat ruimte nodig in zijn pot. Het beste doet hij het in een pot met een drainage gat onderin, zodat overtollig water weg kan (wel een schoteltje eronder!). Mijn twee Pilea’s waar ik ooit mee ben begonnen heb ik inmiddels al een keer verpot en nieuwe potgrond gegeven. Ik gebruik op dit moment normale potgrond voor binnenplanten waar al wat voeding in verwerkt zit. De Pilea’s doen het ook goed in terracotta potten. Houd er dan overigens wel rekening mee dat de pot veel water opzuigt, extra water geven is dan een must.

pilea peperomioides stekken

De beste plaats

De Pilea heeft veel licht nodig, maar geen direct zonlicht. Bij mij staat 1 Pilea voor het raam  op het zuid-oosten waarbij hij het op dit moment (laat in de herfst) erg goed doet. De dagen zijn natuurlijk kort dus het licht is er schaars, maar hij lijkt goed te groeien. Mijn andere Pilea staat in de woonkamer op onze eettafel en krijgt hierdoor geen direct zonlicht. Ook deze groeit erg goed. De blaadjes van de plant beneden (welke dus geen direct zonlicht krijgt) lijken iets donkerder te zijn dan de plant boven. Die heeft wat licht groenere blaadjes. Moraal van het verhaal? Zet ze niet te donker en zeker ook niet in direct zonlicht. Regelmatig draaien van de plant is ook noodzakelijk, anders groeien de blaadjes teveel 1 kant op (naar het zonlicht). Hoe donkerder de plant staat, hoe donkerder zijn blaadjes zullen zijn.

Water geven

Slechte planten mama die ik ben heb ik de Pilea’s al enkele malen volledig laten uitdrogen. Resultaat? Rottende en vallende bladeren. Dat moeten we natuurlijk niet hebben, dus ik geef ze nu trouw 1 keer per week water en laat de grond niet volledig uitdrogen. Doen ze het heel erg goed op. Ik heb nu ook zes baby Pilea’s die ik iets regelmatiger water geef (twee keer per week), daarnaast let ik er dus op dat de grond goed vochtig blijft. Deze plantjes hebben het water nodig om hun wortels te laten groeien. Het water geven is afhankelijk van het seizoen en de temperatuur. Zet de plant dan ook zeker niet te koud: voor een raam met enkel glas zal hij het in de winter niet overleven.

pilea peperomioides pannenkoekplant

Pannenkoekplant stekken

Een volwassen pannenkoekplant gaat uiteindelijk -als het goed is- kleine baby’s geven. Deze komen gewoon hup, in de potgrond naar boven. Daarnaast komen ze soms ook naast of op de stam van de moederplant. Ik heb inmiddels dus zo’n zes baby Pilea’s en daar gaat het heel goed mee. Het belangrijkste is om ze voldoende te laten groeien voordat je ze los gaat snijden van de moederplant. Ik heb die van mij pas losgesneden nadat ze minimaal 5cm groot waren. Gebruik een scherp en ontsmet mes om de stek los te snijden van de moederplant. Snijd er ruim omheen. Als het stekje al worteltjes heeft (in mijn geval, doordat ik ze wat groter had laten groeien wel) kan je het stekje planten in goed vochtige potgrond. Ik gebruik speciale potgrond voor stekjes (te koop bij tuincentra). Mocht je stekje nog amper worteltjes hebben, dan kan je hem hangen in een glaasje water, tot hij voldoende wortels heeft gekregen.

Dit was hem dan, mijn informatie over de pannenkoekplant. Hebben jullie zelf wellicht nog tips? Deel ze dan gerust hieronder! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *